НАТО продължава да укрепва източния си фланг. Това заяви генералният секретар

...
НАТО продължава да укрепва източния си фланг. Това заяви генералният секретар
Коментари Харесай

Столтенберг намекна, че НАТО може да се застои в Югоизточна Европа

НАТО продължава да укрепва източния си фланг. Това съобщи генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг в Румъния, където през днешния ден пристигнаха допълнителни американски сили, оповестява " Ройтерс ".

Той акцентира, че действията на НАТО са отбранителни.

По негови думи наличието на американски войски в Румъния демонстрира уговорката на Съединените щати към сигурността на Европа.

По време на взаимно изказване с румънския президент Столтенберг повтори опасенията си по отношение на допустима съветска инвазия в Украйна и уточни, че се обмисля по-дългосрочно наличие на Алианса в Югоизточна Европа.

По информация на румънски медии първият американски боен ескорт дойде в Румъния тази заран. Той се състои от 18 ремаркета с военна техника. Очаква се втората колона да тръгне през днешния ден от румънско-унгарската граница и да дойде във военната база край Констанца тази вечер. Тази нощ е дошъл и трети ескорт.

Трите конвоя, с общо 48 ремаркета, транспортират военна техника, включително блиндирани транспортьори " Страйкър ".

Очакват се и американски военни, които ще дойдат със аероплан от Германия.

Струпване на съветски войски в непосредственост до украинската граница породиха съмнения у Запада, че Москва възнамерява нахлуване против Украйна. Въпреки че Москва отхвърля да има подобен проект, тя се възползва от обстановката, с цел да сложи настояванията си за гаранции в областта на сигурността от страна на Запада, които включват преустановяване на възможното разширение на НАТО на изток и налагането на публично несъгласие върху опцията Украйна да се причисли към Алианса.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР